22 oktober: Repair Café, BIB te Averbode

Op zaterdag 22 oktober tussen 9u30 en 12u organiseren we opnieuw een Repair Café.  Plaats van afspraak: Bibliotheek, Westelsebaan 134 in Averbode.

Breng je kapotte spullen mee om te herstellen met de hulp van de aanwezige Handige Harry’s en Mariekes of kom gewoon eens langs om een kijkje te nemen. Je kan al zeker terecht op dit Repair Café voor het herstellen van kleding, klein electro, fietsen en lijm- en plakwerkjes.

De herstellingen zijn gratis, enkel het gebruikte materiaal is te betalen. Wil je zeker zijn dat je herstelling kan doorgaan breng dan de reservestukken (rits, knop, remblokjes…) mee.

Meer info vind je op https://www.bewustverbruiken.be/rubriek/wij-repareren

Repair Connects – Wie doet mee?

Repair Connects is in april 2020 uitgewerkt als matching tool, om de Repair Cafés te ondersteunen en herstel niet te laten stilvallen bij gebrek aan fysieke events. De tool is uitgewerkt als een matching tool, waarbij burgers kapotte toestellen registreren bij een herstelorganisatie in hun buurt, en herstellers van die organisatie op hun beurt die burgers proberen verder helpen, soms virtueel, soms door het toestel toch op een of andere manier tot bij de hersteller te krijgen.

Hoe werkt het? In ’t kort:

  1. Eigenaar van een toestel registreert dat toestel via de website.
  2. Herstellers krijgen een wekelijkse mailing met alle ingezonden toestellen
  3. Geregistreerde herstellers kunnen de lijst van toestellen raadplegen, en een toestel dat hun interesseert ‘claimen’
  4. De eigenaar van het toestel krijgt een bericht, dat een hersteller zijn of haar toestel heeft geclaimd, en contact zal opnemen
  5. De hersteller ontvangt de contactgegevens van de eigenaar, en neemt contact op via mail of telefoon
  6. De hersteller kan de toesteleigenaar ofwel van op afstand assisteren, ofwel spreken hersteller en eigenaar af hoe het toestel kan uitgewisseld worden.

Als je wil meedoen als hersteller graag een email sturen naar transitie_scherpenheuvelzichem@live.be.

Klimaatproject Energiebesparing KMO’s

Project met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Samen met de stad Diest hebben we eind vorig jaar, in het kader van ons project HagelandStroomt, een voorstel voor een klimaatproject ingediend bij de provincie Vlaams-Brabant. Het doel van dit project is KMO’s gevestigd in Noord-Hageland (as Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot) te ondersteunen bij het implementeren van energiebesparende maatregelen en het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen in lijn met de Vlaams- Brabantse 2040 klimaatdoelstellingen.

Eind juni 2020 heeft de deputatie onze subsidieaanvraag goedgekeurd. Door deelname aan dit project dragen lokale bedrijven niet alleen bij tot de klimaatdoelstellingen van de regio maar verlagen ze ook op een gestructureerde manier hun energiekost wat niet onbelangrijk is in deze coronatijden.

Link naar video:

We kunnen tot 8 KMO’s uit het Hageland ondersteunen. KMO’s die willen deelnemen dienen hun deelname te bevestigen per email aan info@hagelandstroomt.be of via telefoon 0465 / 07 85 08. Reeds 5 KMO’s zijn gestart. Inschrijven kan nog tot 15 september. Bent u één van de laatste 3 die zijn energiefactuur structureel verlaagt? 

Meer info op: Klimaatproject Energiebesparing KMO’s

19 maart: Infoavond Autodelen GEANNULEERD

Infoavond geannuleerd wegens de coronamaatregelen. Vormingplus bekijkt of ze deze infoavond kunnen herprogrammeren.

Staat je wagen vaak gewoon stil op de oprit? Of heb je af en toe een (tweede) wagen nodig? Al aan autodelen gedacht? Bij autodelen gebruiken meerdere mensen één of meer gemeenschappelijke wagen(s). Je gebruikt de auto wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad. Wil je meer weten over de mogelijkheden van autodelen? Kom dan zeker naar deze infoavond.

Wij geven meer info over ons Stroomversnellersproject: elektrische deelauto met laadpaal gekoppeld aan de PV-Installatie op OC De Hemmekes in Zichem.

17 september: Nominatie Duurzame Helden

Onze transitiegroep werd door de stad Scherpenheuvel-Zichem genomineerd als lokale Duurzame Held. Met name onze bijdrage aan SDG 7 Betaalbare en Duurzame Energie: de zonnepanelen op OC De Hemmekes gerealiseerd door ons burgerinitiatief HagelendStroomt, werd door de jury geprezen. Via deze link kom je te weten wie de 16 andere Duurzame helden zijn in Scherpenheuvel-Zichem.

8 september: Infomarkt en inhuldiging hernieuwbare energieproject De Hemmekes

Op 8 september organiseren we in De Hemmekes in Zichem een infomarkt over onze hernieuwbare energieprojecten. We maken van de gelegenheid gebruik om ook ons eerste project officieel in te huldigen. De PV-installatie op De Hemmekes is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen het burgerinitiatief HagelandStroomt, Scherpenheuvel-Zichem en de energiecoöperatie Ecopower.

HagelandStroomt voor iedereen

Het evenement heeft voor iedereen iets in petto. De infomarkt is zowel interessant voor wie interesse heeft om mee te investeren in ons volgend project met hernieuwbare energie, als voor omwonenden die eraan denken om in de toekomst gebruik te maken van de elektrische deelwagen die aan De Hemmekes zijn standplaats zal hebben. Daarnaast zijn ook vrijwilligers die graag een handje willen helpen in de organisatie HagelandStroomt, en zij die al een elektrische wagen hebben maar nog een laadpaal in de buurt zoeken, meer dan welkom voor meer informatie.

En natuurlijk worden zij die het glas willen heffen op de toekomst van hernieuwbare energie in Scherpenheuvel-Zichem, niet vergeten. De officiële inhuldiging is voorzien om 14 u. De infomarkt eindigt om 17 u.

Zichem bruist op 8 september

Op zondag 8 september kan je niet alleen terecht aan De Hemmekes maar ook aan de Maagdentoren voor de Torenfeesten. Je zal je die namiddag dus zeker niet vervelen in Zichem.

Programma

13.30 u. Ontvangst genodigden en geïnteresseerden

14 u. Officiële opening hernieuwbare energieproject De Hemmekes, ism. Stad Scherpenheuvel-Zichem

14:30 – 17 u.: Infomarkt hernieuwbare energieprojecten in Scherpenheuvel-Zichem en omgeving

Doorlopend wedstrijd hernieuwbare energie (deelnemen kan in De Hemmekes en aan de Maagdentoren; bekendmaking in de vooravond bij de Torenfeesten)

23 maart: Repair Café 9u30-12u30

Op zaterdag 23 maart tussen 9u30 en 12u30 organiseren we opnieuw een Repair Café. Plaats van afspraak: Bibliotheek, Westelsebaan 134 in Averbode. Dit Repair Café maakt deel uit van het LAB Noord-Hageland dat Vormingplus OB opgezet heeft.

Breng je kapotte spullen mee om te herstellen met de hulp van de aanwezige Handige Harry’s en Mariekes of kom gewoon eens langs om een kijkje te nemen. Je kan al zeker terecht op dit Repair Café voor het herstellen van kleding, klein electro, fietsen en lijm- en plakwerkjes.

De herstellingen zijn gratis, enkel het gebruikte materiaal is te betalen. Wil je zeker zijn dat je herstelling kan doorgaan breng dan de reservestukken (rits, knop, remblokjes…) mee.

En terwijl je wacht of na de herstelling kan je aan de bar een kop koffie, biertje of fruitsap drinken en nakaarten met buren of kennissen.

Meer info vind je op www.repaircafe.org en https://www.bewustverbruiken.be/rubriek/wij-repareren

Stroomversneller.be – Stem t.e.m. 7 oktober

7 oktober: 212 stemmen behaald ! Bedankt aan iedereen die heeft gestemd.

Het Vlaams Energie Agentschap heeft het projectvoorstel voor een elektrische deelwagen met laadpaal gekoppeld aan de PV-installatie op het dak van De Hemmekes in Zichem goedgekeurd. De PV-installatie zal het ontmoetingscentrum van groene stroom voorzien en de niet verbruikte stroom zal worden opgeslagen in een batterij  om de elektrische deelwagen op te kunnen laden. Deze combinatie verhoogt het rendement van de PV installatie.  De elektrische wagen zal aangekocht worden door de stad en zal gedeeld worden tussen de stadsdiensten en de burgers.

Indien 191 burgers van Scherpenheuvel-Zichem op dit project stemmen ontvangt de stad een  startkapitaal van € 22.924 om het project te realiseren.

Stroom mee en stem op dit project via www.stroomversneller.be.

Handleiding bij het stemmen op Stroomversneller.be