2 maart: Kennismakingavond Transitieproject
Er kwamen een twaalftal mensen, uit de diverse deelgemeenten en uit Diest. Bij een kopje thee of koffie, gedroogde appeltjes en cake werd kennis gemaakt met elkaar en info gegeven over transitie. Waar transitie voor staat, het verhaal van Totnes en hoe je in een dorp eerst een stuurgroep vormt, met als doel informatie te geven over piekolie en klimaatverandering en te netwerken met wie er in de gemeente reeds bezig is rond deze problematiek. Hoe die stuurgroep zich later opheft als er zich bij ons werkgroepen rond mobiliteit, lokaal voedsel, minder energie…vormen. Het transitiewerk wordt in deze groepen dan verder gezet. Welke groepen zullen er komen? Dat weten we nu nog niet. Het hangt af van in welke domeinen mensen uit ons dorp hun dromen voor Scherpenheuvel-Zichem willen waar maken. Er was tijd om vragen te stellen en af en toe was de discussie over de oorzaken van klimaatverandering behoorlijk levendig. Jenny, Henny en Dominic engageerden zich om mee te werken in de stuurgroep. Een verdubbeling van mankracht. Een goede start.
We gingen naar het stadhuis om het transitieproject voor te stellen aan de burgemeester, zodat hij op de hoogte is van wat er aan ‘het kiemen is in onze stad. Manu Claeys sprak ons over de klimaatwijken waaraan hij meewerkte, die door kleine maatregelingen 15% energie bespaarden.
28 maart: Deelname Vrijetijds- en Verenigingenbeurs
Er kwamen heel wat geïnteresseerden langs, we hadden fijne babbels en hebben heel wat informatiefolders uitgedeeld.
Frie en Frank kwamen de stuurgroep versterken en met deze ploeg hebben we de filmavond voorbereid.
24 juni: Filmavond: A Farm for the Future
Deze film verhaalt de zoektocht van een jonge vrouw die op zoek gaat naar een leefbare en lage-energie toekomst voor de boerderij van haar jeugd.
Een 35 tal mensen genoten in de zaal van de brandweer in Scherpenheuvel van deze inspirerende film. Mooie natuurbeelden, informatie over klimaatverandering en piekolie en beelden over hoe boeren andere wegen aan het inslaan zijn om minder afhankelijk te worden van olie, hoe ze permacultuurprincipes toepassen. Zo’n diversiteit, om van te watertanden. Ook de kommen rode bessen en de heerlijke frambozen- en rode bessendrank van Henny hadden dat effect. Na de film werd er in kleine groepjes nagepraat en later was er kans om vragen te stellen en om te dromen over lokale voeding in Scherpenheuvel.
30 augustus: Transitiefietstocht
Ontdekkingstocht per fiets door alle deelgemeenten om reeds bestaande Transitie-elementen te ontdekken. De deelnemers kregen eenvoudige tips en heel wat informatie over natuurvriendelijk tuinieren, ecologisch bouwen en warmte of elektriciteit uit zonlicht; uit de eerste hand en dicht bij de deur.